Dostojevskij “Verdenslitteratur på tværs af generationer”

11/04/2024

Dostojevskij læs mere her – KLIK

————————————————– ————————————————– ————————————————– ———————————-

Fjodor Dostojevskij (1821-1881) er en af verdenslitteraturens største forfattere. Store dele af hans forfatterskab bliver til stadighed læst, nyoversat og diskuteret vidt og bredt. Kristendom og spørgsmålet om kristentroens mulighed eller umulighed står centralt i forfatterskabet, ligesom forholdet mellem evangelium og samfund samt den enkeltes moralske ansvar belyses og diskuteres i Dostojevskijs mange mesterlige værker.

Vi – Ryslinge Frimenighed, Ryslinge Valgmenighed, Ryslinge Sognemenighed og Ryslinge Højskole – er initiativtagere til i alt fire aftener hen over vinteren/foråret, hvor alle interesserede opfordres til at deltage.

Vi har inviteret to Dostojevskijkendere til at af stå for indføring og oplæg i forfatterskabet.

Jesper Nyeng, som er ph.d- studerende i russisk litteratur, vil tage os med på turen ind i Dostojevskijs forfatterskab. Jesper Nyeng fortæller: ” Introduktionen præsenterer Dostojevskijs forfatterskab bredt og i litteraturhistorisk sammenhæng. Introduktionen vil kaste lys på Dostojevskijs særegne realisme, som etablerer indre og ydre dialoger på tværs af karakterer”.

Benjamin Boysen som er ph.d. og dr.phil. i litteratur, vil tage os med på turen rundt i to af Dostojevskijs værker: Kældermennesket og Idioten. Benjamin Boysen fortæller: ” Dostojevskijs forfatterskab hører til verdenslitteraturens mest læste, og hans højspændte, eksistentielle dramaer fascinerer og tryllebinder alverdens læsere den dag i dag. Dostojevskij sætter de store psykologiske, eksistentielle og religiøse vilkår på spidsen, men han forfalder aldrig til dogmatisk entydighed. Dostojevskijs romankunst betager ved at være tæt befolket af karakterer, som ofte støder voldsomt sammen”.  Benjamin Boysen er optaget af melankoli, dæmoni og kristendom hos Dostojevskij.

Datoerne og lokalerne er fastlagt således:

 Onsdag d. 17. januar 2024 kl.19.30 på Ryslinge Højskole:

Introduktion til Dostojevskijs liv og værk v. Jesper Nyeng

Tirsdag d. 6. februar 2024 kl.19.30 i Ryslinge Valgmenigheds mødesal:

Kældermennesket v. Benjamin Boysen

Onsdag d. 6. marts 2024 kl.19.30 i Ryslinge Frimenigheds sal:

Idioten v. Benjamin Boysen

 Torsdag d. 11. april 2024 kl.19.30 i Ryslinge Sognekirkes sognehus:

Idioten v. Benjamin Boysen

Torsdag d.2. maj2024 kl. 19.30 i Teatersalen på Ryslinge Højskole

Teaterforestilling V/Teater- oplevelser til eftertanke – Et Latterligt Menneskes Drøm

Læse- og litteraturforløbet henvender sig til alle, og det kræver ingen forkundskaber at deltage. Det vigtigste er nysgerrigheden lysten til at gå om bord i Dostojevskijs univers sammen med andre interesserede. Forløbet er en oplagt mulighed for at (gen-)læse to af Dostojevskijs klassikere: Kældermennesket og Idioten.

Vi vil meget genre have tilmelding til forløbet. Man behøver ikke at kunne alle fire gange, men det er bestemt en fordel. Kaffe og kage koster 50 kr. pr. aften.

Tilmelding til mail@ryslinge-hojskole.dk eller tlf: 62 67 10 20

Med venlig hilsen

Maria Louise Odgaard Møller, Malene Rask Aastrup, Jakob Daniel Lund Olesen og Helge Andersen Lund