Bliv Skuespiller – Sådan bliver du skuespiller i Danmark

Har du en drøm om at blive skuespiller? Her kan du blive klogere på hele processen bag. Mange går og drømmer om at blive skuespiller – måske blive en kendt filmstjerne fra de store biograffilm, og det feterede liv der ses i medierne med den røde løber, de smukke kjoler, spændende fester og liv og glade dage, kan for mange virke tillokkende.

Sandheden er dog i langt de fleste tilfælde og i størstedelen af tiden, en ganske anden som skuespiller. Skuespillerlivet er nemlig hårdt og kan til tider føles både brutalt og utaknemmeligt. Hvad man ikke ser på den røde løber, er de hundredvis af timer, der øves samt alle kostumeprøverne og generalprøver. Publikum kommer og ser stykket én aften, men du har som skuespiller optrådt med stykket i flere måneder. Du skal kunne græde, smile og grine på kommando – også selvom du har en dårlig dag. Og du skal gøre det med en sådan overbevisning, at hele verden tror du er en anden person – i hvert fald for en stund.

Netop derfor skal drømmen om livet foran publikum være båret af engagement, lyst og ikke mindst en stor passion.

De formelle krav

Der er ingen særlige uddannelsesmæssige krav for at blive skuespiller, men du skal bestå en optagelsesprøve for at blive optaget på en af landets tre skuespilskoler, som ligger i henholdsvis Aarhus, Odense og København. Cirka 1000 søger hvert år ind på uddannelsen, og der optages i alt 20 – syv i København, syv i Odense og seks i Aarhus.

Uddannelsen er en kunstnerisk bacheloruddannelse som i alt varer tre år. Du har mulighed for at søge SU i hele perioden.

På uddannelsen lærer du at arbejde med forskellige former for scenekunstneriske formater. Der er et tæt samspil mellem praksis, teori og refleksion, og der fokuseres på arbejde med stemme og krop, dramatisk metode samt kontekstuel viden.

Der kan i perioder være aktiviteter om aftenen og i weekenden, eksempelvis i forbindelse med forestillinger. Alle undervisningsaktiviteter er obligatoriske.

Sådan bliver du skuespiller

Selvom der ikke stilles høje formelle krav for optagelse på uddannelsen som skuespiller, så stilles der høje krav og forventninger til din personlighed, dit engagement og din passion for faget. En skuespiller har kun sig selv som redskab, så du skal være velforberedt og have øvet dig grundigt før din optagelsesprøve.

Sådan forbereder du dig til optagelsesprøven

Til optagelsesprøven skal du forberede to monologer á tre minutters varighed hver, hvoraf juryen vælger én, som du skal fremføre. Det er meget vigtigt, at du øver dig og er velforberedt. Det er ikke nok bare at øve teksten udenad. Du skal lære at være fri af din tekst og leve den – ikke bare kunne den. Derfor er det også vigtigt, at du finder en god tekst, som siger noget om dig og som du føler noget for. Brug derfor god tid til at finde den helt rette tekst. Læs evt. en masse dramatiske værker, tal med folk der har erfaring og søg inspiration.

Du kan med fordel øve din tekst i forskellige sammenhænge og kontekster. Skift rum, skift toner og øv dig foran forskellige folk. På den måde lære du at fornemme rummet, du er en del af, og kan derved fremføre din tekst med større præcision og indlevelse.

Du kan læse endnu mere om, hvordan du kan forberede dig til optagelsesprøven lige her.

Gør dig klart hvad vilkårene er

Det er vigtigt at du forud for optagelsesprøven er indforstået og afklaret med vilkårene. Der er kun ganske få pladser på uddannelsen hvert år og konkurrencen er hård. Nøgleordet for en god og succesfuld optagelsesprøve er derfor øvelse og forberedelse.

Som skuespiller skal din største drivkraft være drømmen og passionen, og og lysten om at være en vigtig stemme i demokratiet. Du skal have lysten til at lege og bruge dine følelser som værktøj til at fortælle noget om mennesker.

Du skal derudover være indforstået med, at indlejre dig i et hold, og du skal ville holdindsatsen og samarbejdet.

Med andre ord, skal din drøm om et liv som skuespiller blive til virkelighed, skal denne være drevet af en passion for faget og du skal være forberedt på, at bygge dig selv og din karriere op fra bunden. Ingen starter på toppen, men med lidenskab og masser øvelse, kan du nå derhen.

Begynd din rejse på Ryslinge Højskole

Der går mange personer som dig rundt derude, med en drøm om at enten at så på en scene, foran en filmproduktion eller måske begge dele. Drømmen kan bl.a. begynde på Ryslinge Højskole, hvor du kan få stoffet og faget helt ind under huden.

Ønsker du at høre mere til skolen, undervisningen & dagligdagen så kan du med fordel tilmelde dig, venner og familie til vores gratis rundvisning på skolen. Vi viser dig rundt på hele skolen, tager en god snak, og svarer på alle de spørgsmål som du må have. Du kan booke en rundvisning på skolen lige her.