Der er intensiteten, når et ekstremt nærbillede vises, den dramatiske klipning af en vild actionsekvens og forskellige spændende lokationer – og så er der spændingen og elektriciteten fra et fyldt auditorium, publikums fælles åndedrag, når de alle sammen oplever levende historier udspille sig på scenen, umiddelbarheden og spontaniteten, der leveres hver aften, hvor ingen forestilling nogensinde vil blive helt identisk med en anden.
Hvilken en af disse to taler allermest til dig? Er du måske bedre egnet til teater end film – eller omvendt? Eller kunne du bare godt tænke dig et speciale?
Forskellen på film og teater
Når du funderer over dette, er et naturligt spørgsmål, der kan melde sig, hvad forskellen på film og teater er?
Alle har set film, enten i biografen eller derhjemme, og ved derfor også, hvor fantastisk en oplevelse det kan være. Det samme gør sig gældende for en tur i teatret, men dette er fantastisk på en helt anden måde.
Et teaterstykke og en film er i nogle henseender utrolig ens, men det er helt grundlæggende to meget forskellige kunstarter.
Teater tilbyder publikum en unik live oplevelse, hvor intensiteten er høj, men der kan, i et teaterstykke, ikke blive gjort brug af de mange specialeffekter, som filmproducenter har mulighed for. Film har derved nyt materiale og kan redigeres således, at de har den ønskede virkning på sit publikum, men kan hertil også virke mindre dramatiske og indeholde indlysende skuespil.
Når det er sagt, så er teater og film begge visuelle kunstformer, der gennem skuespil, portrætterer fiktionelle karakterer og historier, har manuskripter og som begge er værdsat underholdning af mange.
Er du til overdreven dramatik eller mere nedtonet skuespil?
Den største forskel på film og teater er derfor placeringen af publikum. I et teaterstykke oplever publikum en forestilling udspille sig live, men på afstand, hvorfor at der virkelig skal skrues op for dramatikken, så stykket får den helt rigtige virkning på publikum. Derfor skal man, som skuespiller, virkelig kunne levere sit livs præstation hver gang, man står på scenen.
I film vil kameraet altid kunne se dig, og mikrofonen sørger for, at man altid kan høre dig. Derfor behøves skuespillet her ikke være så overdreven, men i stedet kan det faktisk virke bedre at underdrive virkelighedens facetter, fordi virkemidler og klipning spiller en stor rolle.
Teater er uforudsigeligt, og skuespillere skal derfor være fleksible og villige til virkelig at arbejde igennem, uanset, hvad der sker. Her kan man med film få lige så mange chancer, som man har brug for, således tingene kan blive helt perfekte.
Teater og film er altså to meget forskellige kunstarter, der er beregnet til forskellige målgrupper. Begge kan dog være essentielle at have erfaring med for en skuespiller, da det ofte kan hjælpe med at forbedre sit skuespil.
På Ryslinge Højskole vil du få mulighed for at erhverve dig masser af erfaring og hertil fordybe dig i dit skuespil, så du kan finde ud af, hvilken scene, der passer bedst til dig.
På Ryslinge Højskole kan du finde din skuespiller-identitet
På Ryslinge Højskole får du mulighed for at udvikle og udfordre dig selv som skuespiller. Ved at tilmelde dig Årsholdet, får du mulighed for at dykke ned i dine drømme og interesser og virkelig fordybe dig i skuespillet.
På den måde får du også mulighed for at finde din helt egen skuespiller-identitet, for hvor føler du dig allermest hjemme? Er det i indspilninger med et fedt filmhold, eller er det på scenen, hvor du kan optræde foran et unikt og live publikum?