Hvad er fysiodrama? – lær den ordløse teaterform

Måske har du hørt om fysiodrama før. Kort sagt er fysiodrama ordløst teater, hvor man bruger kroppen som redskab til at dramatisere et teaterstykke. Her bruges kroppen til at udtrykke følelser, enten alene eller i samspil med andre på scenen.

Formålet med kunstarten er, at opnå større bevidsthed om sin krop, og hvordan kroppens muskler og bevægelser kan bruges til at skabe et kunstnerisk og nærværende udtryk i gruppen eller foran publikum på scenen. 

Hvorfor er fysiodrama så spændende?

Gennem fysiodramatik udforskes det fysiske udtryk og følelserne på en anden måde, idet kroppen er i fokus frem for stemmen. Man opnår en større kontakt til sin krop og styrker sin tempo- og rytmefornemmelse.

Der arbejdes med forståelsen af kroppens vægt, flow, fylde og fokus. Her styrkes alle de små muskler i kroppen, som man ikke nødvendigvis skænker en tanke i det daglige. Derved kommer du i god form, og gårsdagens træning kan mærkes i musklerne.

For at blive god til fysiodrama er det en nødvendighed, at kunne udtrykke sine følelser uden verbal interaktion. Kroppen og mimik er dit eneste værktøj til at få følelserne på gled blandt publikum. En vellykket forestilling får publikum igennem hele følelsesregisteret med glæde, latter, vrede, sorg, frygt og overraskelse for i sidste ende at gå derfra med en glad følelse i maven.

Udfordringens kunst

Fysiodrama kan lidt ses som en udfordringens kunst. Udfordringen er, at forestillingen er ordløs, og derfor kræves en indre kropslig kontakt for at kunne give publikum en følelsesladet oplevelse. Publikum skal i stedet bruge øjnene frem for ørerne.

Der findes forskellige teknikker til at underbygge følelserne og de utalte ord i fysiodrama. Dette kan eksempelvis være gennem dans, akrobatik, stage-fight eller jonglering, hvor du anvender kroppens fysik og tilegner nye færdigheder. For at mestre fysiodramatik er det vigtigt, at man først og fremmest lærer sin krop og fysik at kende.