Hvad er casting og hvordan foregår det?

En casting er en udvælgelsesproces, typisk af skuespillere, til rollerne i en film, et teaterstykke, en reklamefilm el.lign. En casting er kort sagt et møde mellem en skuespiller og en caster eller en instruktør.

En casting er ofte nødvendig for at finde den helt rigtige skuespiller til rollen. Der er ikke nødvendigvis tale om, at det er den ”bedste” skuespiller, som får rollen, men derimod den, som passer bedst til den pågældende karakter, der skal spilles. 

Forskellen på casting og audition

Mange tror fejlagtigt, at en casting og en audition er det samme. Men der er faktisk nogle ret væsentlige forskelle mellem de to. 

Kort sagt er forskellen mellem en casting og en audition, at en audition primært har til formål at vurdere hvordan skuespilleren optræder på scenen, mens en casting tager langt flere forhold i betragtning. Fx hvordan skuespilleren passer ind i filmens form og sammen med det øvrige cast. Man kan med andre ord sige, at en casting er en prøvefilmning mens en audition er en optagelsesprøve.

Casting anvendes typisk når der skal besættes roller til en filmproduktion, mens audition er mere brugt inden for teaterverdenen. Til en audition kan man nemt komme ud for, at man står adskillige aspiranter på scenen på én gang, hvorimod man til en casting næsten altid vil stå foran kameraet alene.

Sådan foregår en casting

Der er ikke nogen fast formel på, hvordan en casting foregår. Det kan være forskelligt fra sted til sted samt afhænge af den type rolle, der ønskes besat. 

Casting af skuespillere til film foregår typisk over flere gange, for at sikre, at skuespilleren har de fornødne skuespillermæssige færdigheder og kompetencer og at skuespilleren passer til den givne rolle. Typisk ønsker man desuden at afdække om skuespilleren passer ind i filmens overordnede kontekst og form samt med filmens øvrige skuespillere. Der er med andre ord mange forhold, som kommer i betragtning, når en instruktør eller caster udvælger skuespillere til en film. Det er ofte en lang og omfattende proces, da det er afgørende for filmens udtryk, at man vælger de “rigtige” skuespillere, da det jo i sidste ende er dem, der skal formidle filmens budskab. 

En casting bliver ofte filmet, så casteren kan gense de forskellige skuespillere, men også for at se, hvordan skuespillerne gør sig foran et kamera. Det er dog ikke altid, at en casting filmes. 

Typisk vil man som skuespiller få udleveret noget materiale, fx replikker, forud for sin casting, som skal forberedes. 

Til selve castingen vil der ofte være flere tilstedeværende, fx en instruktør og en producer, manuskriptforfatter eller andet. Nogle gange er det kun instruktøren eller casteren, som er tilstede under castingen.

Gode råd til casting

For langt de fleste er en casting en god oplevelse – også selvom den ender med et afslag. Man lærer nemlig noget nyt hver gang og kan ofte tage værdifulde erfaringer med videre. Her er et par gode råd til, hvordan du kan forberede dig til en casting. 

Overvej din påklædning

Undgå at klæde dig ud som den karakter, du skal spille. Vælg i stedet tøj som understøtter karakteren og vigtigst af alt tøj, som du føler dig godt tilpas i. Undgå desuden for meget make-up, så casteren kan se, hvordan du ser ud.

Vær forberedt og lær teksten udenad

Sørg for at være godt forberedt til din casting. Lær teksten udenad og øv dig grundigt. Husk dog på, at teksten ikke er scenen – det er derfor ikke nok “bare” at kunne sin tekst udenad. Brug også tid på at finde ind til karakteren, som du skal spille, og hvem han/hun er og vil i den pågældende scene. 

Kom i god tid

En casting kan på mange måder sammenlignes med en jobsamtale. Og ligesom ved en jobsamtale, er det altid en god idé at komme i god tid til en casting. Det er nemlig ikke kun, hvad du gør foran kameraet, som instruktørerne holder øje med, men også din opførsel udenom castingen. 

Du kan med fordel medbringe dit CV og et billede af dig selv, så du hurtigt kan vise hvad du tidligere har lavet, hvis du skulle blive spurgt.