Hvad er en agent, og hvorfor bør en skuespiller have en?

Du har garanteret hørt om en agent før, men hvad er en agent egentlig og hvorfor bør en skuespiller have en? De fleste agenter har typisk en meget tilbagetrukket rolle, hvilket efterlader rum for en masse konspirationer om, hvad de egentlig er for nogen og hvad de foretager sig. Det er dog langt fra så dystert, som det måske kan lyde. Tværtimod er der mange fordele ved at have en filmagent, hvis man er skuespiller.

Bør du have en filmagent?

Overvejer du at få en agent, men er i tvivl om det er det rette for dig? Det du først og fremmest bør overveje, før du hyrer en agent, er, hvad du forventer agenten skal tage sig af og hjælpe dig med. Hvis du ved, præcis hvad du ønsker dig af en agent, kan du også lettere finde en, som har de kvalifikationer, du søger.

Skal agenten hjælpe dig med at finde potentielle roller som skuespiller? Hjælpe dig med at koordinere din dagligdag? Eller noget helt tredje? Det kan være en god idé, at tage en snak med flere agenter, for at danne dig et billede af, hvem der bedst vil kunne hjælpe dig med det, du søger. Sørg altid for at indgå en skriftlig aftale, med den agent, du vælger.

Der er ikke nogen generelle regler for hvornår man bør have en agent, og hvornår man ikke bør. I sidste ende er det op til dig, om du synes en agent er en uundværlig hjælp eller et unødigt fedtlag.

Hvad kan en agent hjælpe med?

En filmagent, eller skuespilleragent som det også kaldes, kan hjælpe med mange forskellige ting. En filmagent hjælper typisk med at skaffe dig nye roller til film, Tv-serier og lignende produktioner. Det gør agenten ved at være opsøgende i forhold til kommende castings og auditions, som kunne være relevante for dig.

Mange agenter varetager også dine løn- og kontraktforhold, i de roller du er i spil til, og rådgiver og vejleder dig i forhold til hvad du skal være opmærksom på. Det er typisk også din agent som forhandler kontraktens vilkår på dine egne.

En agent er kort sagt en, som udelukkende varetager dine interesser.

Hvad koster en agent?

Som med så meget andet, er prisen på en agent forskellig fra agent til agent. Typisk betaler du dog ikke din agent en fast løn. Du betaler i stedet agenten et honorar af din løn, som ligger på mellem 5 og 20%.