Hvad er en højskole

Helt generelt er en højskole er en skole, som du bor på og hvor du undervises i fag og emner, som du selv har valgt, og som du interesserer dig for. Én af de første højskoler, som blev grundlagt i Danmark, var helt tilbage til 1844, som blev grundlagt af Christian Flor, stærkt inspireret af N. F. S. Grundvigs visioner omkring skoleformen. I dag kan du vælge mellem et hav af forskellige fag på de danske højskoler – alt fra kunst, musik og teater til medier, samfund, sprog og naturvidenskab. I alt har Danmarks ca. 70 højskoler over 200 forskellige fag, som du kan vælge mellem. Du har derfor mulighed for at gå i dybden med lige præcis de temaer, du finder spændende. Du er desuden selv med til at forme undervisningen sammen med lærerne og de øvrige elever på højskolen.

I modsætning til mange andre skoler, er der ikke nogen adgangskrav, eksamener eller karakterer på en højskole. Du skal derfor ikke have en bestemt uddannelsesbaggrund eller andre forudsætninger, for at tage på højskole.

Udover det faglige, fylder det sociale også utroligt meget på en højskole. Man kan på mange måder sammenligne fællesskabet på en højskole, med det man oplever på en efterskole. På en højskole er man nemlig sammen døgnet rundt. Man spiser, sover, læser og fester sammen. Det giver et unikt fællesskab og venskaber for livet.

Derfor skal du tage på højskole

Overvejer du at tage på højskole? Det kan vi godt forstå. Et højskoleophold er nemlig en fantastisk oplevelse, som du vil se tilbage på og huske resten af livet. På et højskoleophold vil du få venner for livet og mulighed for at udvikle dig både fagligt og personligt og blive klogere på, hvad du skal i livet.

Mange forskellige slags højskoler

Højskolen blev opfundet i 1830’erne af den danske forfatter, filosof og historiker N.F.S Grundtvig.

I Danmark er der i dag ca. 70 højskoler, som alle har forskellige fokusområder, som fx gymnastik- og sportshøjskoler, kristne højskoler, livsstilshøjskoler, seniorhøjskoler, ungdomshøjskoler, teaterhøjskoler og meget mere. Fælles for alle de forskellige højskoler er, at der er en høj faglighed og et stærkt sammenhold.

Hvorfor tage på højskole?

Der er flere gode grunde til at tage på højskole. En af de væsentligste er, at du på en højskole bliver klogere på hvem du er, hvad du er god til og hvad du vil i livet.

På et højskoleophold lærer du nemlig noget nyt hver dag, og du bliver udfordret både fagligt og personligt. Der er med andre ord en høj grad af personlig udvikling på en højskole. Mange oplever, at de efter deres ophold, har mere styr på fremtiden, er blevet modigere og har fået nye perspektiver på tilværelsen.

En højskole kan også hjælpe med at forberede dig til en bestemt uddannelse eller optagelsesprøve. Foruden at gøre dig klogere på, hvad du vil, kan en højskole også hjælpe dig, hvis du allerede ved, hvad du vil bruge din fremtid på. Det kan fx være, du gerne vil være journalist, politibetjent eller skuespiller og ønsker hjælp til at forberede dig til optagelsesprøven. Her kan et højskoleophold være lige præcis dét, der giver dig de redskaber og værktøjer, der skal til, for at blive optaget på drømmeuddannelsen.

Dagligdagen på en højskole

Dagligdagen på en højskole er afvekslende, udfordrende og inddragende. Du vil blive en del af et pulserende højskoleliv, fyldt med nysgerrighed, udvikling, samskabelse og fordybelse. Du kan læse mere om højskolelivet på Ryslinge Højskole her.

Helt konkret er hverdagen på en højskole typisk skemalagt, hvor du vil blive undervist i fag, du selv har valgt. Om aftenen er der ofte fællesarrangementer, som fx film, spil eller andet.

Weekenderne er anderledes end hverdagene på en højskole. Her har man mulighed for at tage hjem, men de fleste vælger at blive og får i stedet besøg af venner og familie på selve højskolen. Der arrangeres ofte fællesudflugter i weekenden til fx foredrag, teaterforestillinger eller koncerter.

Tag et højskoleophold på Ryslinge Højskole

Ryslinge Højskole har fokus på skuespil og teater. Så hvis du drømmer om at gå denne vej i din karriere, så kan vi bliver dit springbræt, til det som du går og drømmer om.

Ryslinge Højskole er en af Danmarks ældste højskoler, som har sine rødder helt tilbage til 1866. Vi er en lille teaterskole med omkring 35-45 højskoleelever, som oplever en dagligdag fyldt med fordybelse i teater, skuespil og scenekunst. Her vil alle blive både set, mødt og opleve udvikling – Kom som du er, og gå som du blev.

Ønsker du at se vores skole lidt nærmere an, så er du mere end velkommen til at booke en rundvisning lige her.