Dans i teater og musicals – hvad er en koreografi? 

En af de vigtigste aspekter af al dans er koreografi – men, hvad er koreografi egentlig? Og hvorfor er det en vigtig del af både skuespil, men også kunsterfaget generelt? Læs med her og bliv meget klogere på det. 

Koreografi – og en koreografs arbejde  

Koreografi er helt konkret kunsten at gruppere dansebevægelser i sekvenser og mønstre – og de kan være både abstrakte, men kan også udføres til bestemte sange, beats og/eller melodier. En koreografi består derfor af flere sekvenser af bevægelser, der kommer i forlængelse af hinanden. 

Hertil er en koreograf ham eller hende, der er skaber af disse sekvenser af bevægelser, som kan, eller skal, indgå i et teaterstykke eller en musical. Det er også en koreograf, der lærer bevægelserne videre til både skuespillere, sangere og dansere.  

Når en koreografi skal laves, er det ofte ligesom at male en lang række af billeder, der kommer efter hinanden. En koreografi kan udspringe fra en idé, som der efterfølgende kan udvikles videre på. En koreografi består nødvendigvis ikke af nye bevægelser, som ikke er set før, men kan sagtens være en ny sammensætning af allerede kendte bevægelser, der udføres til forskellige musikgenre. Det handler derfor i høj grad om at kunne tænke kreativt, når en koreografi skal udarbejdes.

Bevægelser formidler følelser og fortæller historier

Koreografier er ofte involveret i formidlingen af en historie gennem både skuespil og instruktion – og er derfor en lige så stor del af at fortælle historien, som skuespillerne og instruktøren er det. Derfor arbejder koreografer ofte også tæt sammen med det kreative team bag en forestilling, især instruktøren. 

Koreografi er derfor en vigtig del af skuespiller- og kunsterfaget, fordi dans er med til at formidle følelser. Bestemte bevægelser, eller sekvenser af bevægelser, kan derfor også hjælpe med at fortælle en historie, som er fortrolig med et givent manuskript. Alle sekvenser af bevægelser, og derfor dans, fungerer hertil som en del af et større billede, hvorved koreografien vil være med til at understøtte visionen med en forestilling.