Hvad er en showreel, og hvorfor er det vigtigt at lave?

Showreel er et udtryk, du helt sikkert vil støde på, hvis du ikke allerede har, hvis du har planer om at gøre karriere inden for skuespillerverdenen. Selvom en showreel måske lyder meget smart og moderne, så er det faktisk bare en videopræsentation af dig selv, hvor du viser hvem du er, hvad du kan og hvad du har lavet før. Man kan groft sagt sige, at en showreel er lidt ligesom et CV – på video.

Vis hvem du er med en showreel

Showreels oplever i disse dage en stigende popularitet og bruges mere og mere. Ikke bare inden for teater- og skuespillerverdenen, men også i erhvervslivet, hvor mange virksomheder ønsker, at ansøgere til ledige stillinger, vedlægger en showreel.

Det er ikke så sært, at showreels er blevet så populære, for det er en god måde at give modtagerne et indblik i, hvem man er, og hvad man kan tilbyde. Derudover kommer karisma, udstråling og personlighed langt bedre til udtryk i en video, end på skrift. For mange virksomheder er disse egenskaber lige så vigtige, som de faglige kvalifikationer – særligt hvis der er tale om et job, med en stor grad af kundekontakt. Inden for teater- og skuespillerverdenen er udstråling ligeledes helt afgørende.

Det kan derfor være en rigtig god idé at vedlægge en showreel, når du søger rollen til en film, et teaterstykke eller andre kunstneriske fremstillinger. Her kan en showreel bruges til at vise casteren din personlighed, dit talent og dine dramatiske egenskaber, på en spændende og unik måde.

Sådan laver du den bedste showreel

Det er vigtigt, at du formår at vække casterens nysgerrighed med din showreel relativt hurtigt. Husk på, at casteren måske har flere hundrede showreels og profiler, som skal ses, så det er vigtigt at du fatter dig i korthed og hurtigt får vist det vigtigste. En showreel er typisk ikke på mere end 3 til 5 minutter, så du skal ikke spilde tiden med en masse unødvendige informationer om dig selv eller en lang præsentation.

Væk casterens nysgerrighed


Start med en kort præsentation af hvem du er og spring herefter direkte til det vigtigste, du vil vise. Det kan fx være du har et særligt talent, du gerne vil vise frem, eller noget arbejde, du tidligere har lavet, som du er særlig stolt over. Det er dét, der skal vække casterens nysgerrighed.

Vis dit tidligere arbejde


Herefter kan du med fordel vise noget af det professionelle arbejde, du tidligere har lavet. Du kan fx klippe en lille kollage el. videoklip sammen med dine bedste optrædener. Det kan være reklamefilm, teaterstykker, spillefilm eller andet – så længe det bare viser dine kompetencer godt frem.

Alternativt kan du optage nogle små korte scener derhjemme, og vise dine evner frem på den måde.

Hvis det arbejde, du tidligere har lavet, er meget forskelligartet, bør du overveje at lave en showreel til hver.

Hold det simpelt


Endelig skal du sørge for at holde din showreel simpel. Det er ikke dine evner til at klippe video og bruge special effects, casteren er interesseret i – det er DIG. Sørg derfor for at du får klippet alle de scener sammen, hvor du viser, hvor dygtig du er, og undlader de klip, som ikke er væsentlige. Casteren vil langt hellere se dine skuespillerevner, end høre om dine fritidsinteresser.

Lad andre se din showreel


Vi håber, du med denne artikel føler dig godt rustet og klar til at lave din egen showreel. Inden du sender din næste showreel afsted til casteren eller agenten, er det altid en god idé at vise den til en eller flere andre, da det kan være svært selv at vurdere, hvordan man fremstår bedst.
Feedback fra venner, familie, kollegaer mv. kan være guld værd.