Hvad er improvisation og hvorfor er det vigtigt på scenen?

Improvisation er en handling eller præstation som udføres spontant, dvs. hvor resultatet ikke er bestemt på forhånd eller forberedt, men derimod bliver skabt i øjeblikket. Men hvorfor er improvisation så vigtigt på scenen og i skuespillerfaget? Det vil vi se nærmere på her.

Improvisation er en vigtig del af skuespillerfaget

Improvisation er en vigtig del af skuespillerfaget og benyttes i både teater, film, musik, dans og andre former for scenekunst. Særligt i film og serier er improvisation meget anvendt – både hvor det meste, eller alt, hvad der opføres, er underlagt improvisation. 

Et eksempel herpå er den danske Tv-serie Klovn, hvor det meste af skuespillet er improviseret. Skuespillerne har således ikke fået en udførlig beskrivelse af hverken den pågældende scene eller replikker, men skal i stedet selv finde på dem undervejs. Det gør fremførslen mere troværdig og virkelighedstro. 

Improvisation kan være med til at skabe scener, som aldrig kunne have fået samme udtryk med en tekst, som var skrevet på forhånd. 

Ikke nok med det, så er improvisation også sjovt. Det er en befriende måde, at fremføre skuespil på, og for de flestes vedkommende langt sjovere, end at skulle øve de samme replikker igennem igen og igen. 

Improvisation kræver træning

Improvisation virker måske umiddelbart nemt. Det handler jo bare om, at finde på replikkerne hen ad vejen. Men improvisation er ikke helt så nemt, som man skulle tro. Tværtimod er improvisation faktisk en af de sværeste teknikker at mestre inden for skuespillerfaget. Det skyldes bl.a. at det ved improviseret skuespil er skuespillerens egne tanker og fantasi, der skal i spil. Man skal således både tænke hurtigt og være kreativ, når man arbejder med improvisation. 

Det gælder både ved skuespil, hvor improvisationen er aftalt på forhånd, men også ved skuespil hvor der foreligger et manuskript, kan muligheden for improvisation pludseligt opstå. Og her bør man som udgangspunkt ikke tøve med at gribe muligheden – improvisation kan nemlig skabe nogle helt unikke, troværdige og naturlige situationer, som kan være svære, hvis ikke umulige, at skabe i skuespil med manuskript. 

Lær at improvisere

Som med alt andet her i livet, er improvisation noget, der kan læres. Improvisation er en kompetence, på lige fod med andre kompetencer inden for skuespilfaget. Men det tager tid og vedholdenhed at blive god. Nogle mennesker er naturligt gode til at improvisere, mens andre bliver utrygge, når tingene ikke går, som planlagt.

Du kan øve improvisation ved at tage timer hos en professionel skuespiller, men ofte får man mere ud af, at deltage i et kursus eller en klasse, hvor man er flere sammen. Det skyldes, at man ved at øve sammen, bliver mere tryg og fortrolig med teknikken, end når man er alene. 

Det vigtigste når man arbejder med at forbedre sin improvisation er, at man er positiv og har masser af gåpåmod. Det handler med andre ord bare om at springe ud i det og turde sige ja og finde modet til at spille med. Alt hvad man behøver, er et åbent sind.

Improvisation er for alle

Improvisation er for alle – uanset alder og erfaring. Og uanset om man har prøvet at arbejde med improvisation før, eller det er første gang. 

At arbejde med sin improvisation er desuden ikke kun noget, som kan bruges inden for teater- og skuespilverdenen. At være god til at improvisere kan også forbedre din kommunikation og kreativitet og gøre dig mere sikker og tryg, når der sker noget uforudset.

Efterårshold med improvisation på Ryslinge Højskole

På efterårsholdet på Ryslinge Højskole finder du et stort udvalg af spændende forløb og fag, som du kan deltage i – heriblandt forløb hvor du kan styrke og forbedre din improvisation. Her vil der bl.a. blive arbejdet med fysisk improvisation, hvor du lærer at skille hoved og krop ad, så kroppen får frit spil til at skabe. 

Du vil blive undervist af en engageret og passioneret lærer, der motiverer og støtter og sikrer et trygt rum, hvor du vil blive udfordret og bevæge dig ud af din komfortzone og derved udvikle dig som både skuespiller og menneske.