Hvad er scenografi?

Du har helt sikkert hørt om begrebet ’scenografi’ før, men hvad er scenografi egentlig og hvad dækker det over? Kort sagt er scenografi alt det, du kan se i en teaterforestilling, en film, en ballet, en opera, en revy eller en tv-forestilling, som ikke er levende. Det vil altså sige, at scenografi fx kan være kulisser, dekorationer, rekvisitter og kostumer.

Hvorfor er scenografi vigtigt?

Uanset om det drejer sig om teaterscenografi, scenografi til en ballet, til en film eller noget helt fjerde, så er scenografien et helt afgørende element, der er med til at præge den oplevelse, man får som tilskuer. 

En god aften på teatret opstår kun, når alle elementer spiller sammen, herunder naturligvis teater scenografien. Scenografien er et meget direkte element, som tilskuerne med det samme ser, når tæppet går op. Skuespillere, replikker og lyde kommer og går løbende under en forestilling, men scenen er der hele aftenen igennem. Derfor er scenografien utrolig vigtig.

Hvem laver scenografien?

Det er en scenograf som har ansvaret for scenografien, og for hele det visuelle udtryk i forestillingen. En scenograf går ofte under andre navne, som fx production designer eller teatermaler. En scenograf, som designer kulisser til film, kaldes ofte en filmarkitekt.  

Uanset om der er tale om et lille intimt kælderteater, en koncertsal, et dukketeater eller en stor Hollywood-filmproduktion, er der brug for dygtige scenografer til at skabe mindeværdige og unikke oplevelser.

For at skabe en helstøbt og succesfuld forestilling, skal scenografen samarbejde tæt med forestillingens øvrige aktører.

Hvad er godt scenografi?

Scenografien skal passe til forestillingens overordnede visuelle stil, og den skal være med til at løfte skuespillerne på scenen.

En scenografi behøver ikke være ekstravagant, fyldt med effekter eller på vis ekstraordinær, for at være god. Den kan sagtens være simpel og lige til. Tænk eksempelvis på caféen, Central Perk Café, fra den populære Tv-serie Friends, eller kontormiljøet fra The Office. Begge er store og populære TV-succeser, som har simple scenografier, der har ageret baggrund og miljø for mange tusinde timers optagelse.

For at lave en god scenografi, kræver det at scenografen samarbejder tæt med både instruktør, kostumedesigner, lyddesigner, og dem, der har en rolle at spille i forestillingen.