Hvordan får man en rolle? tips og tricks til jagten på roller

Skuespillere har en unik karrierer, som oftets baserer sig på freelancearbejde. De fleste skuespiller går nemlig til auditions og castings for at få midlertidige jobs i forskellige roller, frem for at arbejde for en fast arbejdsgiver på længere sigt. 

At vide, hvordan man får roller er dermed også en nøglefærdighed for alle håbefulde skuespillere, hvad end man er amatør eller professionel – men, hvordan får man egentlig en rolle?

Informationssøgning – vejen til auditions og castings

Det at finde information om castings og auditions er, uanset vej, en grundlæggende egenskab som enhver skuespiller eller statist skal kunne mestre, hvad end man er uddannet eller ej.

Uanset, hvilken type af skuespil, man er interesseret i, vil man næsten med sikkerhed skulle til audition og/eller casting til (mange) forskellige roller. Vejen hertil er dog mange, men den korteste er ofte gennem de forskellige castingportaler eller ved hjælp af en agent.

Castingportaler – formidlere af auditons og castings 

Flere og flere instruktører og producenter er begyndt at lægge auditions og castings til roller op online – og dette foregår oftest på forskellige castingportaler. Castingportaler er hjemmesider, såsom DASK-online.dk, der formidler lønnede auditions- og casting til alt fra hovedroller, biroller og statister. 

Der er derfor rig mulighed som både professionel og amatør at søge skuespillerrelaterede jobs på en sådan portal, samtidig med, at det hertil bliver de producerende, som er opsøgende på dig. Hvis man ønsker en rolle, kan det dermed også være en god idé at registrere sig på så mange af disse portaler som muligt. 

Agenter – branchefolk har adgang til de rigtige tjenester

En af de bedste måder, hvorpå man konsekvent kan få adgang til skuespillerjobs, er ved at sikre sig en agent – og hertil de tjenester som han eller hun har adgang til. Agenter er branchefolk, der hjælper med at finde auditions og som samtidig vil tale godt på ens vegne. Konkurrencen om agenter er dog stor, hvorfor det normalvis kan tage lidt tid at få forbindelse til en. 

Andre veje, der kan fører til rollemuligheder 

Uanset, hvilken vej, man går i sin jagt på roller, så kræver det, at man altid er vågen. Det er en god idé altid at søge bredt både geografisk og interessemæssigt – og så er en vigtig del også at netværke. Får man etableret et netværk, som består af andre skuespiller og brancherelaterede personer, vil dette nemlig også give adgang til information om auditions og castings. 

Andre måder at få roller på kan være ved for eksempel at oprette en hjemmeside, hvorpå man som producent kan se både billeder, skuespiller-cv og eventuelle billede- og videosamlinger (Showreel) af en pågældendenes skuespillerarbejde. At kontakte lokale teatre og studier er også en god mulighed. 

Jagten på roller kan af og til være lang, hvorfor det også er vigtigt, at man kontinuerligt opbygger sit CV med for eksempel kurser, småjobs og undervisning. Jo mere erfaring man har, og jo flere mennesker, man kender i branchen, des bedre er chancen for, at man får en rolle.