Klar til optagelsesprøven på skuespillerskolen

Bliv klar til optagelsesprøven

Hvert år kæmper ca. 1000 håbefulde unge om at komme ind på skuespillerskolen (Den Danske Scenekunstskole), men kun ganske få slipper gennem nåleøjet. Der optages nemlig kun i alt 20 elever på skolerne i henholdsvis København, Aarhus og Odense. Det svarer til, at ca. 3% af alle ansøgere bliver optaget. Det er derfor vigtigt, du er så godt forberedt, som du kan være, for konkurrencen er hård.

Det gælder om at gøre sig bemærket og efterlade et indtryk. Du skal til optagelsesprøven være i stand til at vise hvem du er, hvad du står for og at du brænder for skuespilfaget. Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at være godt forberedt, og der findes steder hvor du kan få hjælp.

Tal med tidligere eller nuværende studerende

Der er flere ting du selv kan gøre, for at forberede dig til optagelsesprøven på skuespillerskolen. Du kan fx tale med nuværende eller tidligere studerende og høre om deres erfaringer og gode råd.

Vær dog opmærksom på at enhver optagelsesprøve er unik, og hvad der virkede for én, virker ikke nødvendigvis for dig. Men at tale med andre som har erfaringen, kan alligevel give et overordnede indblik i selve prøven.

Få professionel hjælp til optagelsesprøven på skuespillerskolen

Du kan forberede dig til optagelsesprøven på skuespillerskolen ved at tage privattimer hos en professionel skuespiller. Her kan den erfarne skuespiller give dig både gode råd og værdifuld vejledning. Hjælpen kan bl.a. bestå af stemmetræning, fysisk komposition og fremtoning.

Med en professionel skuespiller kan du også øve dine to monologer, som du skal fremføre til optagelsesprøven, samt hvordan du præsenterer dig selv godt på scenen.

Vælg en tekst, du føler dig tryg ved

Det er vigtigt, at de monologer du vælger at fremføre, siger dig noget. Det skal ikke bare være nogen, som du tror vi gerne vil høre, men derimod nogen, som fortæller noget om hvem du er.

Det skal desuden være en tekst, som du føler dig tryg ved, og som passer til din alder og dine erfaringer. Endelig kan det være en fordel at vælge en original tekst, frem for en, som er set mange gange før.

Husk at nyd det

Det er helt naturligt at have sommerfugle i maven før en optagelsesprøve. Faktisk er sommerfugle i maven på mange måder en naturlig del af skuespil- og teaterbranchen.

Men selvom det måske kan være svært, så husk at forsøge at nyde dagen. En optagelsesprøve er en unik og spændende oplevelse, som sagtens kan være god – også selvom du ikke nødvendigvis ender med at blive optaget. En optagelsesprøve giver dig nemlig værdifuld erfaring, som du kan tage med videre i livet.

Du kan læse mere om hvordan du bliver skuespiller og om de formelle krav for at kunne søge optagelse, på siden her.