I uge 49 drager den kunstneriske ledelse, v. Susan A. Olsen og Jeppe Sand fra teaterhøjskolen, Ryslinge Højskole, til Uganda for at lære at arbejde anderledes med scenekunst.
Drømmen er at skabe en co-produktion i fremtiden med teater-unge fra Uganda og fra Ryslinge Højskole, som sammen spiller på Nationalscenen i Uganda.
”Vi er blevet inviteret derned af universitetet i Kampala, fordi vi kan noget med scenekunstnerisk talentudvikling af unge mennesker på Ryslinge Højskole. Det vil nationalscenen og universitetet gerne lære noget af. De arbejder med scenekunst på en helt anden måde, end vi gør, hvor formålet i højere grad er at flette det ind i undervisningen, og på den måde skabe dannede, reflekterede unge mennesker. Den tilgang til skuespil og teater vil vi ligeså gerne lære af.” – Jeppe Sand, kunstnerisk leder
På turen vil de blandt andre mødes med den ugandiske kulturminister Ruth Nankabirwa, Ugandas nationalscene, Den Danske Ambassade og selvfølgelig universitetet i Kampala for at diskutere arbejde, opfattelser og samarbejde om scenekunsten.
Skuespiller, Susan A. Olsen, og sceneinstruktør, Jeppe Sand, skal på rejsen følge kollegaer fra Uganda, som arbejder på Nationalscenen med teater og scenekunst – og på den måde starte et skuespiller-netværk, hvor vidensdeling, samarbejde og refleksion er muligt.
Besøget er nemlig samtidig en mulighed for at afklare endeligt, om højskolen vil kunne oprette et længe ønsket samarbejde mellem de studerende på universitetet i Kampala og eleverne på Ryslinge Højskole i form af en fælles forestilling, de sammen skal skabe i Uganda. Forestillingens tema skal netop være, hvordan man arbejder som scenekunstner, da de to kulturer sætter så forskellige grænser for dette grundet ytringsfrihed, religionsfrihed og syn på homoseksualitet.
”Det ramte mig som en hammer, at vi i Danmark render rundt og tror, vi er et meget udviklet land. Ser man på Uganda, er de meget længere på scenekunstfronten. De har en langt federe dagsorden, når de taler scenekunst. De forsøger ikke at skabe talenter, udbytte og ETCS point, men stiler via scenekunsten mod at danne nye nuancer og udvikle mennesker. Jeg troede først, at vi skulle ned og lære dem noget, men det har vist sig, at de kan lære os meget mere. Vi er i virkeligheden ret bagud på dette område, og jeg glæder mig til at lære.” – Jeppe Sand, kunstnerisk leder.
En stor tak til organisationen “Assitej” for deres hjælp med projektet.